Esztétikai rehabilitáció, felső front cirkónium híd készítése

70 éves, fiatalos hölgy páciensünk a következő kérésekkel kereste fel rendelőnket:

  • Felső front hidjának esztétikájával nagyon elégedetlen, és szeretné azt egy új cirkónium hídra cseréltetni.

  • Fémmentes koronákat szeretne, hogy a lehető legesztétikusabb végeredményt kapja.

  • Szeretne bátran mosolyogni és visszanyerni az önbizalmát.

Front cirkónium koronák készítése (esztétikai rehabilitáció)

Az első találkozás alkalmával panorámaröntgent és fotódokumentációt készítettünk a fogakról. Dr. Suba és a páciens átbeszélték a lehetőségeket, és úgy döntöttek, hogy cirkónium koronák készüljenek a felső front fogakra (6db).

Előtte

Utána

Panorámaröntgen-felvétel, melyen jól látszik a négy gyökérkezelt felső frontfog és a régi fémkerámia híd

A fogak lecsiszolása és előkészítése után precíziós lenyomatot vettünk a fogakról. A páciens összes kérését és korábban már elkészített fényképeit továbbítottuk a fogtechnikusnak.

Fogcsonkok a régi fémcsapokkal

Lenyomatvétel után, amíg a fogtechnikus elkészíti a végleges koronákat, ideiglenes (akrilát) koronákat készítünk a lecsiszolt fogakra, hogy védjük azokat, és esztétikailag egy elfogadható állapotot tudjunk teremteni erre az átmeneti időszakra. A vázpróba során ellenőrizzük, hogy pontosak voltak-e a lenyomatok, pontosan készült-e el a fogpótlás cirkónium váza, illetve minden fogpótlásnak tökéletesen kell illeszkednie az úgynevezett mestermintán. A cirkónium koronák váza fehér színű, CAD/CAM számítógép vezérelt technológiával van megtervezve, és így faragják ki egy cirkónium tömbből.

A nyerspróbán (mattpróba) a koronák már szinte készen vannak, a vázra a technikus már ráleplezte a kerámiát. Ezen a próbán még jobban ellenőrizhető a páciens harapása (funkció), a koronák alakja és színe, valamint a középvonal és a mosolyvonal (esztétika próba).

A nyerspróba után, ha nincs szükség semmilyen változtatásra, a fogtechnikus készre viszi a koronákat, ilyenkor megkapják a végső, fényes réteget. A koronák végleges ragasztása után páciensünk újra büszkén és önfeledten tudott mosolyogni. A fogai miatt érzett szégyenérzete teljesen elmúlt.

A koronák közötti tisztítás hatékony eszköze a fogköztisztító kefe

Sokan úgy gondolják, hogy a fogpótlásokkal nem kell professzionális fogkő-eltávolításon részt venni, de ez nagy tévhit! A szájüreg higiéniai állapota, a fogkő mennyisége, milyensége és a fogpótlások hosszú távú sikeressége között el sem hinnék, milyen szoros összefüggés van!

Ennek érdekében kérjük, tartsák be a következő javaslatokat:

  • Évenkénti rendszeres kontrollra kell jönni, mely a garancia feltétele is!

  • Évente minimum 1-2 alkalommal professzionális fogkő-eltávolítás javasolt.

  • Javasolt a fogselyem, Super Floss, valamint a megfelelő méretű interdentális kefe használata naponta minimum 1 alkalommal, este, lefekvés előtt a fogközök tisztántartása érdekében.

  • Minden étkezés utána alapos fogmosást ajánlunk, lehetőség szerint puha sörtéjű fogkefével (pl. Curaprox Ultra Soft, Oral-B Sensitive stb.).

Előtte

Utána:

Előtte

Utána