Elszíneződött, gyökérkezelt frontfogak esztétikai rehabilitációja fogfehérítéssel és cirkónium koronákkal

Fiatal férfi páciensünk a következő kérésekkel kereste fel rendelőnket:

  • Felső frontfogainak elszíneződése és a fogak aszimmetriája nagyon zavarja.
  • Munkája miatt sokat beszél emberekkel, és szeretné, ha nem kellene szégyenkeznie a mosolya miatt, magabiztosan beszélhetne és mosolyoghatna.
  • Esztétikus, fémmentes koronákat és fehérebb fogakat szeretne.

Előtte

Utána

Előtte

Utána

Az első konzultáció alkalmával panorámaröntgent készítettünk, és megvizsgáltuk a fogak állapotát.

Panorámaröntgen-felvétel, melyen jól látszik a négy gyökérkezelt felső frontfog

A vizsgálatok végeztével felállítottunk egy kezelési tervet, mely szerint egy alapos fogkő-eltávolítás és polírozás után fogfehérítést végzünk. A kívánt szín elérése után a felső 4 metszőfogat lecsiszoljuk a cirkónium koronákhoz. A front régióban kéttípusú fémmentes fogpótlást lehet készíteni. Az egyik a teljes kerámia korona vagy héj (rendelőnkben E.Max teljes kerámiát használunk), a másik a cirkónium vázas kerámia korona (cirkónium korona). A teljes kerámia E.Max a legszebb, jellemző rá, hogy nagyon áttetsző, ezért azt csak élő fogakra, szép fogcsonkokra javasoljuk.

A cirkónium korona fényáteresztő képessége a természetes fogakéhoz hasonló

A cirkon korona jobban el tudja takarni az alatta lévő fogcsonkot, az elszíneződött, gyökérkezelt, fémcsapos fogakat, ezért ilyen fogak esetén inkább ezt javasoljuk.

Régen gyökérkezelt fogak csiszolás után néha így néznek ki, jól láthatóak a gyökérkezelés okozta elszíneződések, melyek egy teljes kerámia koronán átüthetne

Ennél az esetnél cirkónium koronákat választottunk, mivel a gyökérkezelés okozta elszíneződések, fémcsapok cirkónium koronával teljesen eltakarhatók.

A teljes kerámia és a cirkónium korona közötti különbségekről és felhasználási lehetőségeikről részletesen ide kattintva olvashat:

Az első kezelés alkalmával professzionális fogkő-eltávolítást, polírozást, majd rendelői Philips Zoom 2 fogfehérítést végeztünk. A legközelebbi kezelés során lecsiszoltuk a fogakat, és precíziós lenyomatokat vettünk. Ezeket a páciens összes, esztétikára vonatkozó kérésével és fotódokumentációjával elküldtük a fogtechnikusnak a fogtechnikai laboratóriumba.

A végleges koronák elkészültéig mindig ideiglenes koronákat készítünk (Scutan módszer) a lecsiszolt fogakra, hogy védjük azokat, és biztosítani tudjunk egy elfogadható esztétikát a végleges koronák elkészüléséig, főleg frontkoronák esetében. Az ideiglenes koronák a fogorvosi székben készülnek el, rögtön a kezelés (a fogak lecsiszolása) után, hogy senki se távozzon lecsiszolt fogcsonkokkal a fogorvosi rendelőből. A próbák is nagyon fontos részei a kezelésnek, az esztétikai munkák esetében kifejezett jelentőséggel bírnak, hiszen az a cél, hogy a páciens egy tökéletes, esztétikus mosoly birtokában távozzon a rendelőből. A próbák célja még, hogy az esetleges hibák időben észrevehetők és egyszerűen javíthatók legyenek.

Az első próba a vázpróba a koronák készítése során, melynek során ellenőrizzük, hogy a lenyomatok pontosak voltak-e, pontosan készült-e el a fogpótlás váza (jelen esetben a fehér cirkónium váz, melyet egy számítógép által vezérelt frézgép farag ki, CAD CAM eljárással), hiszen a mestermintán minden fogpótlásnak tökéletesen kell illeszkednie. A váz hosszának ellenőrzésére is itt kerül sor, meg kell nézni, megfelelő-e a fogak hosszúsága, valamint, hogy középen van-e a két nagymetsző, és szép ívben haladnak-e a fogak hátrafelé.

A váznál alapozzuk meg a későbbi esztétikát is. Például ha a váz túl hosszú, akkor a kerámialeplezés után nagyon hosszú fogakat kapunk, ami nem mindig esztétikus, nem feltétlenül illik az adott pácienshez. Ha a vázpróbán mindent rendben találtunk, visszakerül a munka a fogtechnikushoz, aki elkezdi a váz kerámiával való leplezését. Amikor majdnem teljesen elkészül a leplezéssel, akkor kerülhet sor a nyerspróbára. Ezen a próbán még jobban ellenőrizhető a páciens harapása (funkció), a koronák alakja, színe, a középvonal és a mosolyvonal (esztétikai próba). A nyerspróba után, mikor a fogtechnikus ráégette a fogakra a végső, fényes (glazúr) réteget is, már csak az átadás marad, melynek során, egy utolsó esztétikai ellenőrzés után, a koronákat véglegesen a helyükre ragasztjuk.

Az elkészült cirkónium koronák a mestermintáról levéve

Az elkészült cirkónium koronák a mestermintáról levéve. Jól látható a fehér cirkónium váz a jobb oldali két koronán

Az átadás során megmutattuk páciensünknek a tisztításra vonatkozó fortélyokat és eszközöket, hogy otthon is tökéletesen tudja ápolni fogait. Páciensünk a végeredménnyel igen elégedett. Mióta koronái elkészültek, bátrabban beszél az emberekkel, mer mosolyogni, és nincs szégyenérzete a fogai miatt.

Előtte

Utána

Előtte

Utána

Előtte

Utána

Előtte

Utána

Utána