Cirkónium front koronák és fémkerámia ragasztható implantátum koronák készítése

50 éves férfi páciensünk a következő kérésekkel kereste fel rendelőnket:

  • Hiányzó fogait pótoltatni szeretné (rágófunkció helyreállítása), lehetőség szerint implantátumokkal.
  • Nagyon fontos számára az esztétika helyreállítása, hogy újra bátran merjen mosolyogni.
  • A frontfogak esetében fémmentes fogpótlásokat, cirkónium koronákat szeretne, a minél természetesebb megjelenés érdekében.
  • Természetes, szép mosolyt szeretne, nem túl fehér fogakat, ami az életkorának is megfelel.

Előtte

Utána

Első kezelés 3 munkanap (konzultáció, fogeltávolítás)

Páciensünknek az első konzultáció alkalmával egy panorámaröntgent készítettünk, és megvizsgáltuk a fogak és a fogágy állapotát. Az első vizsgálat során kiderült, hogy a bal alsó első kisőrlő fogat (34) el kell távolítani, és néhány fogat gyökérkezelni kell. Elmagyaráztuk neki, hogy a foghúzásnak kell lennie az első lépésnek, mert a fog eltávolítása után 3 hónap gyógyulási időre van szükség ahhoz, hogy a csont alkalmas legyen az implantátum beültetésére. Felállítottunk egy kezelési tervet, melyet árajánlat formájában meg is kapott. Határozott elképzelésekkel érkezett a korona típusát illetően, cirkónium koronákat szeretett volna. Alaposan utánanézett korábban a lehetőségeknek, és számára ez volt a legvonzóbb megoldás, de a hátsó őrlőfogakra hagyományos fémkerámia koronák kért.

Az első kezelés alkalmával eltávolítottuk a 34-es fog gyökerét (radix), hogy 3 hónap elteltével lehessen folytatni a kezeléseket az implantátumok beültetésével.

Panorámaröntgen-felvétel a kiindulási állapotról

Második kezelés 7 munkanap (implantátumok beültetése, gyökérkezelések)

A második kezelést CBCT (Cone beam computed tomography) felvétel készítésével kezdtük, hogy a csontkínálatot 3 dimenzióban tudjuk vizsgálni, és kiderítsük, hogy a foghiányokat lehetséges-e implantátumokkal pótolni. A CT felvétel alapján kiderült, hogy a hiányzó alsó fogak helyén elegendő a csontkínálat a beültetésre. Az előző kezelés során eltávolított bal alsó kisőrlő és a mögötte hiányzó második nagyőrlő helyére is lehetséges fogimplantátum beültetése. A bal felső őrlőfogat csontpótlás nélkül nem lehet implantátummal pótolni, de ilyen nagyobb műtétet nem is szeretne vállalni, így ennek a fognak a pótlására egy hidat fogunk készíteni a következő kezelés alkalmával.

CT felvétel, amelyen az alsó állcsontot látjuk. A felvételen a csont magasságát, szélességét 3 dimenzióban tudjuk vizsgálni, és meg tudjuk tervezni az implantátumok helyét, méretét

CT felvétel, amelyen az alsó állcsontot látjuk. A 36-os fog helyén 10mm magas és 8.75mm széles csont áll rendelkezésre az implantátum beültetésére

A második kezelés alkalmával elvégeztük a jobb felső szemfog (13) és a bal alsó első nagyőrlők (36) gyökérkezelését is, ProTaper Next gépi gyökérkezelő műszerrel, Raypex 6 apexlokátorral és laterál kondenzációval

Intraorális kontrollröntgen felvétel a 13-as fog gyökérkezelése után

 

Kontroll panorámaröntgen-felvétel az implantátumok beültetése és a gyökérkezelések után a második kezeléssorozat végén

Harmadik kezelés 10 munkanap (cirkónium koronák készítése)

Az előírt 3 hónapos gyógyulási idő elteltével elérkezett az idő a végleges fogpótlások elkészítésére. Az esetek legnagyobb részében a végleges fogpótlás elkészítése igényli a leghosszabb kezelést az összes találkozóból. Cirkónium koronákat készítünk a frontfogakra, és fémkerámia koronákat készítünk az őrlőkre, valamint az implantátumokra.

Precíziós lenyomatokat veszünk a lecsiszolt fogakról és az implantátumokról, zártkanalas lenyomatvételi fejek segítségével. A gnatológia kezelés során egy műszeres harapásregisztrálás történik és egy arcíves transzfer Artex arcív segítségével.

Zártkanalas lenyomatvételi fejek az implantátumokba helyezve kontroll röntgenfelvételen

A végleges koronák elkészüléséig ideiglenes (műanyag) koronákat készítünk a lecsiszolt fogakra, hogy védjük azokat. A lenyomatvételek után több próbafázist kell elvégeznünk, ahogy a fogtechnikus halad a koronák elkészítésével. A vázpróba során ellenőrizzük, hogy pontosak voltak-e a lenyomatok, pontosan készült-e el a fogpótlás váza, illetve minden fogpótlásnak tökéletesen kell illeszkednie a mestermintán. A frontfogakon a cirkónium koronák váza fehér színű.

A fém és a cirkónium vázak próbája gipszmintán

Ragasztható implantátum koronák felépítménye (abutment) a mestermintán

A nyerspróbán (mattpróba) a koronák már szinte készen vannak, a vázra már rá van leplezve a kerámia. Ezen a próbán még jobban ellenőrizhető a páciens harapása (funkció), valamint a koronák alakja és színe, a középvonal és a mosolyvonal (esztétika próba).

Nyerspróba a gipszmintán

A különböző próbák között több nap is eltelik, ilyenkor a háttérben a fogtechnikusok dolgoznak a fogpótlásokon. A koronák végleges ragasztása után páciensünk igen elégedetten távozott. Visszanyerte önbizalmát, újra bátran mer mosolyogni az új koronáinak köszönhetően.

FONTOS!

Az implantációs fogpótlás ugyanolyan, ha nem több odafigyelést, gondozást és utókövetést igénylő pótlás, mint a természetes fogakon elhorgonyzott pótlások! Sokan úgy gondolják, hogy a fogpótlásokkal nem kell professzionális fogkőeltávolításon részt venni, de ez tévhit! A szájüreg higiéniai állapota, a fogkő mennyisége, milyensége és az implantátumok hosszú távú sikeressége között nagyon szoros összefüggés van! Ennek érdekében kérjük, tartsák be a következő pontokat:

  • Évenkénti rendszeres kontroll, ami a garancia feltétele is!
  • Évente minimum 1-2 alkalommal professzionális fogkő-eltávolítás javasolt.
  • Super Floss hídtisztító fogselyem, valamint a megfelelő méretű interdentális kefe használata naponta minimum 1 alkalommal, este, lefekvés előtt.
  • Minden étkezés utána alapos fogmosás, lehetőség szerint puha sörtéjű fogkefével.

Kontroll panorámaröntgen-felvétel a saját fogakra és implantátumokra készült koronákról

Előtte

Utána

Előtte

Utána

Az új mosollyal

Kulcsszavak: cirkónium korona, fémmentes korona, fémkerámia ragasztható implantátum korona, fogimplantátum, gnatológiai kezelés, Artex arcív, vázpróba, nyerspróba, mattpróba, CBCT (Cone beam computed tomography), Super Floss, interdentális kiskefe, ProTaper Next, Raypex 6