Törött nagymetsző felépítése öntött fém csappal és cirkónium koronákkal

38 éves nő páciensünk a következő kérésekkel kereste fel rendelőnket:

  • Jobb oldali felső nagymetszője ráharapásra letört.
  • Reméli, hogy a letört fog megmenthető, újraépíthető, és nem kell kihúzni.
  • Nagyon fontos és sürgős számára az esztétika helyreállítása.
  • Szeretne fehérebb fogakat.
  • Egy későbbi kezelés alkalmával hiányzó fogait is pótoltatni szeretné (rágófunkció helyreállítása).

 Első kezelés (3 munkanap)

Az első konzultáció alkalmával alaposan megvizsgáltuk a fogak állapotát. A vizsgálat alapján kiderült, hogy a törött nagymetsző megmenthető, nincs benne vertikális gyökérfraktúra. Mivel a fogban található gyökértömés tökéletes állapotban van, így annak cseréje szükségtelen, a fogat egy öntött fémcsappal meg kell erősíteni. Fémcsappal felépített fogak esetében nem alkalmazható a teljes kerámia korona (E.Max), mert szürkés, fekete árnyalat látszódhat át a korona alatt, így fémmentes cirkónium koronára esett a választás. A szomszéd nagymetsző is tömött, így a még szebb végeredmény érdekében  a pácienssel közösen mindkét nagymetsző koronázása mellett döntöttünk.

A fogak lecsiszolása, előkészítése után precíziós lenyomatot vettünk a fogakról, melyet a páciens összes kérésével és fényképeivel továbbítottuk a fogtechnikusnak. A fényképek alapján a fogtechnikus az archoz leginkább illő fogformát tudja elkészíteni. Gnatológiai kezelést is végeztünk, melynek során egy műszeres harapásregisztrálás és egy arcíves transzfer történik Artex arcív segítségével, hogy a fogak érintkezését pontosan lássa a fogtechnikus, és az elkészülő új fogmű is jól érintkezzen harapásnál. Professzionális fogkő-eltávolítást, polírozást és rendelői ZOOM 2 LED lámpás fogfehérítést végeztünk, hogy a tiszta, fehérített szomszéd fogakhoz tudjuk kiválasztani a cirkónium koronák színét a tökéletes mosoly elérése érdekében. A cirkónium koronák elkészítése, próbája és ragasztása is nagy precizitást igénylő folyamat. Páciensünk tökéletesen elégedett új fogaival, újra bátran mer mosolyogni, és ennek köszönhetően önbizalma is visszatért. A fogászati kezelést a hiányzó őrlőfogak fogászati implantátumokkal való pótlásával fogjuk folytatni, hogy az esztétika mellett a rágófunkciót is helyreállítsuk.

 

 

Egy korábbi panorámaröntgen-felvétel, melyet a metszőfog letörése előtt készítettünk egy konzultáció alkalmával

A fémmentes pótlás, a cirkónium koronák gipszmintán. Szépen kirajzolódik a tökéletes felszíni morfológia

A kész cirkónium koronák belseje. Jól látható a fehér cirkónium váz, melyre a fogtechnikus ráégeti a kerámiát

Öntött fémcsap, melyet a fogtechnikus egyedileg készít el, az adott körülménynek megfelelően. A csappal meghosszabbítjuk és megerősítjük a maradék fogcsonkot, melyre így már bátran helyezhető korona

Öntött fémcsap (elölnézetből), melyre cirkónium korona készül

Öntött fémcsap, melyet a fogtechnikus egyedileg készít el

A fog előkészítve, szulkusztágítóval, az öntött csap és a korona beragasztása előtt

Az öntött fémcsap ragasztás után szájban

Fémmentes cirkonkorona a 11 és 21 fogakon (első nagymetszők) a szájban, ragasztás után

Kontroll panorámaröntgen-felvétel a fémcsap és a cirkónium koronák ragasztása után

További képek az elkészült koronákról: