Női páciensünk a következő kérésekkel kereste fel rendelőnket:

  • Régi fémkerámia koronáit szerette volna valamilyen szép, esztétikus megoldással helyettesíteni.
  • A rágófunkció helyreállítása érdekében kérte hiányzó fogainak pótlását.
  • Nagyon fontos volt számára az esztétikus végeredmény.

Előtte

Utána

Első kezelés (3 munkanap)

Az első konzultáció alkalmával a panorámaröntgen alapján alaposan megvizsgáltuk a fogak állapotát. CBCT (Cone beam computed tomography) felvétel készült, hogy a csontkínálatot három dimenzióban tudjuk vizsgálni az implantálás előtt. A CT felvétel alapján pontosan láthatóvá vált, hogy a csontkínálat megfelelő ahhoz, hogy a hiányzó fogakat implantátumokkal pótoljuk.

Az első kezelés alkalmával a hiányzó alsó őrlőfogak helyére implantátumokat ültettünk be gyógyulási csavarokkal (healing abutment), mivel az implantátumok stabilitása nagyobb volt, mint 30 Ncm.

Páciensünk a gyógyulási időre nem kért ideiglenes pótlást, így az nem zavarta az implantátumok gyógyulását.

Panorámaröntgen, melyet a páciens hozott magára az első konzultációra

Második kezelés (10 munkanap)

6 hónap gyógyulási idő elteltével elérkezett az idő a végleges koronák elkészítésére. Cirkónium koronákat készítettünk a saját fogakra, hogy az esztétikai követelményeknek maximálisan megfeleljünk. Az alsó implantátumokra ragasztható fémkerámia implantátum koronák készültek.

Precíziós lenyomatokat vettünk az implantátumokról, speciális zártkanalas lenyomatvételi fejek segítségével. Lecsiszoltuk a saját fogakat, hogy azokat is koronázni tudjuk, és erről is lenyomatot vettünk. A lenyomatvételek után több próbafázist kellett elvégeznünk, ahogy a fogtechnikus haladt a koronák elkészítésével. A vázpróba során ellenőriztük, hogy pontosak voltak-e a lenyomatok, precízen készült-e el a fogpótlás váza, és minden fogpótlásnak tökéletesen kellett illeszkednie a mestermintán. Itt ellenőriztük még a harapást, a váz hosszát, azt, hogy elég hosszúak-e a fogak, középen van-e a két nagymetsző illetve szép ívben haladnak-e a fogak hátrafelé. Ezután következik a nyerspróba, ilyenkor a koronák már szinte készen vannak, és a cirkónium (fehér színű) vázra már rá van leplezve a kerámia. Ezen a próbán még jobban ellenőrizhető a páciens harapása (funkció), a koronák alakja, színe, a középvonal és a mosolyvonal (esztétikai próba). A különböző próbák között több nap is eltelik, ilyenkor a fogtechnikusok dolgoznak a fogpótláson a háttérben. A próbák közötti időben megtörtént a szükséges fogak gyökérkezelése és újra-gyökérkezelése is.

Páciensünk az új fogaival maradéktalanul elégedett. Hiányzó fogainak pótlása után az ételek megrágása nem jelent többé nehézséget számára, és végre újra mer mosolyogni is.

FONTOS!

Az elkészült fogpótlást rendszeresen ellenőriztetni kell, ez a garancia feltétele is! Sokan úgy gondolják, hogy a fogpótlásokkal nem kell professzionális fogkőeltávolításon részt venni, de ez tévhit! A fogpótlásokra is le tud rakódni a fogkő, és ilyen esetekben is nélkülözhetetlen a rendszeres, dentálhigiénikus által végzett professzionális tisztítás, évenként legalább 1-2 alkalommal.

Az alsó ragasztható implantátum koronák a mestermintán speciális műínnyel

Előtte

Utána